2017. március 7., kedd

Hamis császárzsemle

Tegnap vacsorára a "hagyományos" zsemle receptemet átalakítottam IR baráttá, nagyon finom, puha lett. Sonkával, tojással, mozzarellával, csírával ettem, tökéletes befejezése a napnak :)

 

 


Hamis császárzsemle

Hozzávalók:
10 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg teljes kiörlésű liszt, én most ezt használtam, de bármilyen jó:













1/3 kocka élesztő
25 ml tejszín
175 ml víz
1 csapott tk só
1 csapott tk eritrit
3 dkg margarin

A vizet a tejszínnel és az eritrittel fél perc alatt meglangyosítom a mikróban. Hozzákeverek a kimért lisztkeverékből 3 evőkanállal, majd belemorzsolom az élesztőt, langyos helyen felfuttatom.
Ha a keverék kellően felfutott, összedolgozom az összes hozzávalót a margarin kivételével, azt csak a végén adom hozzá, amikor már szinte teljesen összeállt a tészta.
Letakarva, 1 óra alatt a duplájára kelesztem. Nagymamám módszerét tovább fejlesztve, én is az ágyban, párnák közt pihentettem, miközben kicsit melegítettem a villanypárnámmal :)

Mikor szépen megkelt, 8 egyenlő részre vágom, gömbölyítem és egy kanál segítségével megformázom a hamis császárzsemlét. Nem egy tészta hengert csomózok, hanem egy kanál oldalának segítségével a gombócok közepétől 6 helyen mélyedést nyomok a tetejükre, mintha virágot rajzolnék.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem őket, megszórom a tetejüket egy csipet liszttel és letakarva még körülbelül 15 percet pihentetem.

175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöm 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

Egy-egy zsemle 26 g CH-ot tartalmaz, így reggelire vagy vacsorára tökéletes.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése