2017. március 1., szerda

Szedres-krémes kosárka

Már múlt hét elején kigondoltam ezt a sütit, alig vártam, hogy hétvégén nyugisan elkészíthessem. De persze nem így történt, szombat reggelre egy kis influenza szerű vírus közbeszólt. Tegnap délután már annyira ettem volna egy kis sütit, és persze a környéken semmi nekünk való, normális nem kapható, hogy nekiveselkedtem. Mondjuk a mai nap után úgy érzem, hogy lehet, jobb lett volna még egy kicsit pihenni. Mindenesetre azért szerintem elég jól sikerült és egy nap alatt a posztot is sikerült elkészíteni :)



Szedres-krémes kosárka

Hozzávalók 27 db kosárkához:

2 csomag Tante Fanny teljes kiörlésű rétestészta (összesen 400 g)
olvasztott margarin vagy olaj

4 csomag nyírfacukor vaníliás pudingpor
150 g eritit (vagy bármilyen cukorpótló)
9 tojás fehérje
pici vanília kivonat, de elhagyható
1 liter víz
270 g mirelit fekete szeder

2 kocka cukormentes étcsoki

A sütőt légkeverésen előmelegítem 180 fokra. Miközben melegszik, a rétes lapokat négyesével egymásra fektetem, a rétegek között megkenem olajjal vagy olvasztott margarinnal. Én most olajat használtam, a 4. lap tetejét is megkentem. 3*3, vagyis 9 négyzetre felvágom a tésztát, a végén összesen 27 kis kosarunk lesz.
Egy szilikon muffin formát picit kiolajozok, ezt elég csak az első sütés előtt elvégezni, majd beleigazgatom kosárka alakúra a kis négyzeteket, ebben egy üvegpohár is segítségemre volt. A sarkokat pedig a formára simítottam, hogy ne égjen meg, illetve az alját picit megszurkáltam, hogy ne púposodjon fel túlzottan. Előmelegített sütőben 5 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

A krémhez a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
A pudingporokat elkeverem 50 g eritrittel és pici hideg vízzel, hogy ne legyen csomós. A maradék vizet a 100 g eritrittel felmelegítem, ha már felolvadt benne a cukor, hozzá adom a pudingos keveréket, forrásig főzöm. Ekkor 2 részletben belekeverem a kemény tojáshabot és még körülbelül 3 percig főzöm, majd leveszem a tűzről. Ha nem találjuk elég édesnek, akkor ilyenkor még adhatunk hozzá édesítőt.

Eredetileg azt terveztem, hogy az olvadozó szedret belekeverem a krémbe, de e helyett a még meleg krémből egy púpos teáskanállal raktam a kosárkák aljába, erre 2-2 szem szedret ültettem, majd jó adag krémet halmoztam még rájuk.

Díszítésként 2 kocka étcsokit reszeltem a tetejére és diabetikus marcipán virággal díszítettem még néhányat, de nem mindet, mert én nem igazán szeretem a marcipánt :) 

Frissen a tészta ropogós, másnapra kissé megpuhul, de így is nagyon finom.

Egy kosárkában 12 g CH van (marcipán virágok nélkül), egy csésze kávéval szuper uzsonna.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése