2017. április 17., hétfő

Kakaós csíkoskalács

Ez a kalács is elkészült normál és teljeskiörlésű változatban is. Persze a hagyományos valamivel könnyebb, levegősebb lett, de én sem panaszkodhattam az IR barát verzióra.



Kakaós csíkoskalács

Hozzávalók:
12 dkg fehér tönköly liszt
28 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt
2 ek búzasikér
2,5 dkg élesztő
csipet só
10 dkg nyírfacukor
0,7 dl olaj
1 dl tejszín
1 dl víz

2 púpos ek holland kakaó
néhány kanál tejszín

Az alaptésztához az élesztőt felfuttatom a langyos víz-tejszín keverékében, majd az összes hozzávalót jól bedagasztom. 

Mivel én géppel szoktam a tésztákat gyúrni, így közben a kakaót elkeverem pár kanál tejszínnel, nem kell túlhígítani, egy sűrű masszát kell kapnunk.

Ha az alaptészta összeállt, elfelezem és a tálban maradt részbe beledolgozom a kakaós masszát. A két tésztagombócot 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

Miután megkelt a tészta a fehér tésztát nagyon vékonyra kinyújtom, majd a barnát is, de azt csak fele akkorára. A fehéret félbevágom és rétegzem alulról felfelé haladva:
fehér
barna
fehér
Egy kicsit újra kinyújtom, félbevágom és egymásra helyezem a két lapot. Majd még egyszer kinyújtom, félbevágom, egymásra rakom. Ezt követően ismét kinyújtom és 3 hosszú csíkra vágom, amiket "hurkákká" sodrok.

Ezt a három szálat összefonom, sütőpapírral bélelt vagy szilikon püspökkenyér formába fektetem a megformázott kalácsot és még 1 órán át kelesztem. A tetejét lekenem olajjal, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megfelelően megsült e.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése