Évek
óta az egyik kedvenc sütim a tejes pite, ezért az IR miatt sem vagyok hajlandó
lemondani róla. Az eredeti receptet alakítottam át úgy, hogy továbbra is az
asztalra kerülhessen. Egyetlen probléma van csak vele, nem tudunk dűlőre jutni,
hogy gyümölcs vagy lekvár kerüljön bele. Nálam egyértelműen a meggy élvez
prioritást, férjem pedig a lekvárt részesíti előnyben. Látni kellene, amikor
meglátja, ahogy a sok-sok megy kikandikál az aranyszínű tésztából. Most
hétvégén mégis neki kedveskedtem, csak a tízedik évfordulónk volt….
Tejes
pite
Hozzávalók:
4 db
tojás
15
dkg nyírfacukor
9
dkg fehér tönköly liszt
21
dkg teljes kiörlésű tönköly liszt
1 l
tej
Az
egész tojásokat és a cukrot kézi habverővel elkeverem. Felváltva hozzáadom a
liszt keveréket és a tejet. Szép sima, csomómentes tésztát kell kapnunk.
Normál
esetben fél liter víz és fél liter tejszín keverékét használtam volna, de most
volt házi tejem, amit mindenképp el kellett használnom, így uzsonnára való lett
inkább belőle.
Egy
20*35 cm-es vékonyan kimargarinozott, kilisztezett tepsibe öntöm a tésztát és
190 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm. Ekkor kiveszem a sütőből és
kis kupacokban rákanalazom a lekvárt. Most sárgabarack, illetve alma lekvárt
használtam vegyesen. A sütő hőfokát visszaveszem 165 fokra és tűpróbáig,
körülbelül 15-20 percig sütöm. Nem kell megijedni, valószínűleg nagy huplik
fognak keletkezni, de ha kivesszük a sütőből, szinte biztosan visszahúzódnak,
de ha nem, akkor sincs semmi J
Ha
gyümölccsel készül, akkor általában gáztepsiben szoktam készíteni és nagyon sok
meggyet dobálok bele már a legelején, nem 10 perc után, elsőre így teszem a
sütőbe.
Miután
megsült felszeletelem, nekem most 24 szelet jött ki, egy szelet pedig 14 g
CH-ot tartalmaz lekvár és gyümölcs nélkül.
Jól
kihűtve a legfinomabb, de langyosan sem utolsó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése