2017. április 11., kedd

Tejes pite


Évek óta az egyik kedvenc sütim a tejes pite, ezért az IR miatt sem vagyok hajlandó lemondani róla. Az eredeti receptet alakítottam át úgy, hogy továbbra is az asztalra kerülhessen. Egyetlen probléma van csak vele, nem tudunk dűlőre jutni, hogy gyümölcs vagy lekvár kerüljön bele. Nálam egyértelműen a meggy élvez prioritást, férjem pedig a lekvárt részesíti előnyben. Látni kellene, amikor meglátja, ahogy a sok-sok megy kikandikál az aranyszínű tésztából. Most hétvégén mégis neki kedveskedtem, csak a tízedik évfordulónk volt….

 

Tejes pite

 

Hozzávalók:

4 db tojás

15 dkg nyírfacukor

9 dkg fehér tönköly liszt

21 dkg teljes kiörlésű tönköly liszt

1 l tej

 

Az egész tojásokat és a cukrot kézi habverővel elkeverem. Felváltva hozzáadom a liszt keveréket és a tejet. Szép sima, csomómentes tésztát kell kapnunk.

Normál esetben fél liter víz és fél liter tejszín keverékét használtam volna, de most volt házi tejem, amit mindenképp el kellett használnom, így uzsonnára való lett inkább belőle.

Egy 20*35 cm-es vékonyan kimargarinozott, kilisztezett tepsibe öntöm a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm. Ekkor kiveszem a sütőből és kis kupacokban rákanalazom a lekvárt. Most sárgabarack, illetve alma lekvárt használtam vegyesen. A sütő hőfokát visszaveszem 165 fokra és tűpróbáig, körülbelül 15-20 percig sütöm. Nem kell megijedni, valószínűleg nagy huplik fognak keletkezni, de ha kivesszük a sütőből, szinte biztosan visszahúzódnak, de ha nem, akkor sincs semmi J

Ha gyümölccsel készül, akkor általában gáztepsiben szoktam készíteni és nagyon sok meggyet dobálok bele már a legelején, nem 10 perc után, elsőre így teszem a sütőbe.

 

Miután megsült felszeletelem, nekem most 24 szelet jött ki, egy szelet pedig 14 g CH-ot tartalmaz lekvár és gyümölcs nélkül.

Jól kihűtve a legfinomabb, de langyosan sem utolsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése