2017. február 16., csütörtök

Spenótos pizza


Már nagyon éhesek voltunk este, de nem igazán tudta egyikünk sem, mit ennénk. Bár a férjem egész nap azt írogatta, mit enne éppen. Mióta látja, hogy tényleg komolyan veszem a diétát és van is eredménye, ő is kedvet kapott. Nem mintha túl nagy feleslegtől kellene megszabadulnia. Mindegy is, kárára nem lesz. De azóta csak a kajára tud gondolni és arra, mit enne, persze csak olyat, amit nem annyira kellene (pl.: BigMac, nagy adag tészta, krumpli leves :)), így hirtelen jött ötlettől vezérelve pizzát sütöttem, de 7-kor már alig bírtam kivárni, hogy elkészüljön…


Spenótos pizza
Pizza tészta
Hozzávalók (1 kerek pizza tepsihez):
12,5 dkg zabliszt
12,5 dkg teljes kiörlésű tönköly liszt
1 ek sikér
1 dkg élesztő
1 tk eritrit (elhagyható)
1-1,5 dl víz
3 ek oliva olaj
1 csapott tk só

Feltét
Hozzávalók:
1 dl paradicsomlé
fűszerek
150 g spenót
1 gerezd fokhagyma
4 vékony szelet csirkemell sonka
nagy adag reszelt sajt (pl.: trappista és ementáli keveréke)
 
Ha kelt tésztát készítek, mindig mérőkancsót használok az élesztő felfuttatásához. Kitöltök 1,5 dl vizet (ez függ a liszt minőségétől is), beleteszem a cukrot és mikróban meglangyosítom. Közben kimérem a dagasztó tálba a liszteket. Ha langyos a víz, belemorzsolom az élesztőt és hozzá keverek 2-3 evőkanállal a lisztből. Meleg helyen felfuttatom a keveréket.
A lisztet elvegyítem a sóval, sikérrel, majd ha az élesztő jó magas már, hozzáöntöm a liszthez. Elkezdem dagasztani, közben hozzáadom az olajat is. Ha már szép hólyagos, letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem.
Miközben kel a tészta előkészítem a feltétet.
Soha sem használok bolti paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot, mert az én szuper anyukám minden nyáron konzervgyárat nyit és sok más mellett ellát minket házi paradicsomlével. Az üvegben lévő paradicsom jó sűrű, de a pizzához nem eléggé, eláztatná, ezért egy kicsit beforraltam még és most sóval, fehér borssal, bazsalikommal, oregánóval, fokhagyma porral ízesítem.
Ha pukkan a kelesztőtál, akkor óvatosan kinyújtom a tésztát, nagyon vékonyan kiolajozott pizzasütő lemezre teszem. Lekenem a paradicsom szósszal, rá szeletelek egy gerezd fokhagymát, 150 g friss spenót levelet kis kockákra csirkemell sonkát, végül betakarom reszelt trappista és ementáli keverékével.
200-220 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben sütöm. Isteni illata lesz, higgyétek el :)
Bár elég sok, 180 g Ch-ot tartalmaz, de a negyedét benyomtam! A szalvéta felirata azért megnyugtatott :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése